Barista

Barista

Az otthoni professzionális kávé- és

teakészítés alapjai, ahogy egy barista ajánlja

Magyarországon a csapvíz szigorú minőségellenőrzésen megy keresztül, és biztonsággal fogyasztható. Ám előfordulhat, hogy a csapvíz utószűrése szükséges, hogy ízét kellemesebbé tegyük, és a kávégépünket megóvjuk a vízkőtől. Ehhez érdemes speciális vízszűrő, illetve vízlágyító berendezést használni. A szűrt, lágyított vízzel készített kávé ízének ereje már az első kóstoláskor érezhetővé vállhat, mivel az erre hivatott vízszűrő kancsók, készülékek csökkentik a víz karbonátkeménységét, és felfogják a vízben lebegő szennyeződéseket.

A BWT Magnesium Mineralizer vízszűrő kancsója a szűrés és lágyítás mellett a tisztított vizet magnéziummal is dúsítják, köszönhetően a levédett magnézium+ technológiának köszönhetően. Ezzel segítik az aromák felszabadulását, előcsalogatják a kávé rejtett íz- és illat tartalékait.

Az igazán jó kávéhoz egy jó szakember, azaz barista munkája mellett, megfelelő pörkölésű kávészem, friss őrlés, és természetesen rendszeresen karbantartott kávégép, eszközök is szükségesek. Sokan megfeledkeznek azonban a jó kávé legfontosabb összetevőjéről, a vízről. Ez a színtelen, szagtalan folyadék ugyanis nagymértékben hozzájárulhat a kávé ízéhez, aromájához és illatához is.

Legyen alacsony a víz karbonátkeménysége

A kávé és a tea élvezeti értékét jelentősen befolyásolja a víz minősége, ezért mindig friss, tiszta és lehetőség szerint lágy vizet használjunk. A szakemberek úgy vélik, hogy a kávéból az a víz hozza ki a maximumot, amelynek összkeménysége 3-9 °nk[1] közötti, karbonátkeménysége pedig alacsony, 2-4 °nk közötti.

Csökkenhet az íz-élmény

Ám ezeknek a kritériumoknak a csapvíz jellemzően nem felel meg teljes mértékben, így olyan vízkezelő berendezéseket, eszközöket érdemes alkalmazni, amelyek kellően megszűrik a vizet, lággyá és klórmentessé teszik. A kemény, klóros víz ugyanis a kávé esetében kellemetlen mellékízt eredményezhet.

Fejlődik a kávékultúra

A kávékultúra folyamatos fejlődésével egyre több kávézóban terjedt el a tudatos vízkezelés, amelynek során a kávéhoz, teához lágy, szűrt, friss, tisztított vizet használnak.
A legfelkapottabb kávézókban kávégépek elé beépített víztisztító berendezéseket is láthatunk, amelyek azontúl, hogy megvédik a berendezéseket a vízkövesedéstől, hozzájárulnak a kávé krémesebb állagához és finomabb ízéhez.

Kezelt és kezeletlen vízzel készített kávé

Ha lehetőségünk van egymás mellett megkóstolni az azonos receptúra szerint készített, megfelelően kezelt és kezeletlen vízzel készített kávéitalokat, rögtön érezni fogjuk a különbséget. A miértre az extrakció során történő meglehetősen komplex folyamatok sokasága a válasz. A kávéitalok 90-94%-a víz, elkészítési metódustól függően, így magától értetődő a vízösszetétel fontossága. A kezelt vízzel megfelelően elkészített kávé ízprofilja egyensúlyban van, nincsenek benne túlzó, illetve hiányzó jegyek, jellemző ízhibáktól mentes (nem keserű, híg), édesítőszerek használata nélkül is kellemes. Ehhez képest a másik módon elkészített, szinte ihatatlan kategória, amelynek nincs teste, lapos, kellemetlen. Ezek esetében íz-hibákkal is találkozhatunk: kesernyés lehet, orrunkban fura illatokat érezhetünk, utóízében kifejezetten rossz nyomokkal.

A magnézium hatása a kávéra

A baristák és a kávéguruk már tudják azt a titkot, amellyel előcsalogathatók a kávé rejtett

íz-, és illat-tartalékai. Ez a titok nem más, mint a magnézium, amely segíthet az aromák felszabadításában. A szűrt, „magnéziumos” víz fogyasztása pedig önmagában is igazi élvezetet nyújt, emellett egészséges is.

Ez kell hozzá

Petró Vera, a BWT Hungária értékesítési igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy otthonunk típusától és épületgépészeti lehetőségeitől függően különböző típusú berendezéseket használhatunk a víz lágyítására, szűrésére: „Az ivóvíz utótisztítása vagy a víz lágyítása, szűrése többféle eszközzel történhet. Léteznek olyan beépített berendezések, amelyek közvetlenül a vízvezetékhez csatlakoztatva látják el a feladatukat, de ezek társasházakban nem mindig alkalmazhatók. Lakásokban a mosogatópult alá integrált, vagy a fürdőszobai csap alá beszerelt vízszűrő, illetve vízlágyító készülék jelenthetik az ideális megoldást. A legkézenfekvőbb, bárki számára kivitelezhető megoldás pedig a vízszűrő kancsó, amely többféle űrtartalommal és színben kapható. A kancsó semlegesíti a kellemetlen ízeket, szagokat, valamint eltávolítja a klórt és az esetlegesen előforduló nehézfémeket (pl. ólom, réz) a csapvízből, ezáltal különösen finom, tisztított víz kerül a poharunkba. Az innovatív magnézium-formulás (Magnesium Mineralizer) szűrőbetétnek köszönhetően értékes magnézium keveredik a szűrt vízhez, amely ideális kávé- és teakészítéshez, mert hozzájárulhat az ízek kiteljesedéséhez. Ezen kívül a vízszűrő kancsó lágyítja is a vizet, így nem kell aggódnunk, hogy vízkő rakódik le a vízforralóban vagy a kávégépben.”

 

[1] Magyarországon használt, a német keménységi fok mértékegysége.

 

Weboldalunk a jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. A Weboldal használatával Ön beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti - kezelésre vonatkozó irányelveket. További információk

Értem