Cookie szabályzat
Weboldalunk a jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket használ. A Weboldal használatával Ön beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti - kezelésre vonatkozó irányelveket.
További információk
Elfogadom
Nem fogadom el
Mi is az az AeroPress?

Mi is az az AeroPress?

Az AeroPress az áztatásos és magasnyomású kávékészítés kombinációja, amellyel olyan ízeket lehet előcsalogatni a kávé szemekből, amelyekre nem is gondolnánk. Ennek a kávé készítési eljárásnak egyre többen hódolnak, mégis elég keveset tudnak azok róla, akik nem kávé megszállottak. Mivel már ennek a kávékészítési metódusnak is van világbajnoksága, ahová a magyar bajnok többek között a BWT támogatásával tud kiutazni, most fellebenjük a fátylat és dióhéjban megmutatjuk mi az az AeroPress kávékészítés.

Magát a kávé-készítő eszközt, azaz az AeroPress-t az a férfi találta fel - Alan Adler -, akinek többféle szabadidős eszközt - mint például a rekord messzire repülő ProRinget - is köszönhetünk. Az ő gondolkodásának a középpontjában az aerodinamika áll, és kicsit kilógva a sorba született meg az AeroPress is.

Ezt, a kis méretű eszközt bárhová magunkkal tudjuk vinni, és ízlésünk szerint tudunk kísérletezni a kávékkal és az ízekkel. De ne gondoljuk, hogy ez csupán otthoni kávékészítő eszköz! A világon számos olyan prémium kévézó van, ahol ezzel az eszközzel készítik a fekete italt.

Maga az eljárás körülbelül 5 percet vesz igénybe, de fontos a szakértelem, a megfelelő kávé kiválasztás és a minőségi víz használata is, hogy a végeredmény valóban lenyűgöző és egyedi legyen. A versenyen mindenki ugyan azt a kávét és és vizet használja - a magyar versenyen a BWT vizet, így lesz összehasonlítható és értékelhető az elkészült, akár több tucat kávé.

kave és bwt viz

Milyen lépésekből is áll az AeroPress kávékészítés?

  1. A kávét finomra kell őrölni, és a vizet teljesen felmelegíteni.
  2. A papír filtert bele kell helyezni az eszközbe, és be kell nedvesíteni egy kevés forró vízzel.
  3. Össze kell illeszteni az AeroPress részeit, és ráhelyezni egy mérlegre.
  4. A mérleg segítségével bele kell adagolni a megfelelő mennyiségű őrölt kávét.
  5. Jöhet a stopper óra és a meleg, de nem forró - jelen esetben - BWT víz (kb. 93 °C-os). A kávé mennyiségének nagyjából a dupláját kell vízből hozzáadni, és 30 másodpercig pihentetni. -- Igaz ahány ember és kávé úgy változik ez az arány. 
  6. A maradék vízzel fel kell tölteni a tartályt, várni 1 percet és megkeverni néhányszor az egészet.
  7. Majd mehet rá a tető és jöhet az átpréselés.
  8. Ezek után nincs más dolgunk, csak elfogyasztani a kiváló minőségű kávét!