Hogyan védhetjük meg a mosógépünket az idő előtti meghibásodástól?

Hogyan védhetjük meg a mosógépünket az idő előtti meghibásodástól?

Így védje a háztartási gépeit a vízkő okozta meghibásodástól, valamint a korróziótól

A háztartási gépek egyik legfőbb ellensége a vízkőlerakódás, ami kis odafigyeléssel azonban könnyen megelőzhető. A BWT által megkérdezett háztartási gépszerelők tapasztalatai szerint a vízkövet okozó kemény víz felelős lehet a meghibásodások akár 50%-áért is, így otthonunkba érdemes olyan, egyszeri beruházást igénylő vízlágyító készüléket telepíteni, amellyel nem csak a szervizköltségek, de káros a vízkő lerakodások mellett a korrózió okozta problémák esélye is csökkenthető.

Gépeink hosszú távú állagmegőrzése érdekében érdemes odafigyelni arra, hogy a gépeket milyen vízzel használjuk. Magyarországon a csapvíz általában kemény vagy közepesen kemény, a vízkő pedig a mosógépek, a mosogatógépek, illetve a kávé- és a teafőzők egyik legfőbb ellensége. Amennyiben központi vízlágyító berendezést használunk az otthonunkban, a mosógépet megóvhatjuk a vízkövesedéstől, és a mosószerekből is kevesebbet kell használnunk.

Sőt, a lágy víz a bőrünkhöz és a hajunkahoz is kíméletes. A lágy vízzel mindemellett egyszerűbbé válhat a takarítás, hiszen öblítést követően nem maradnak vízkőfoltosak a szaniterek, így akár kevesebb tisztítószerrel is  elérhetjük a kívánt hatást érdekében, hogy az újonnan megvett berendezéseinket hosszú időn át tudjuk használni, érdemes megfogadni Horváth György háztartási gép szervizvezető tanácsait:

„A víz keménységét a benne található kalcium és magnézium ionok okozzák, és ezek az ionok felelősek a vízkőképződésért is. A vízkő több módon okozhat kárt. Az egyik leggyakrabban előforduló meghibásodás a vízkőlerakódás okozta dugulás, a vízrendszer kis keresztmetszetű járataiban ugyanis ez hamar bekövetkezik. A kávégépeknél a legtöbbször a vízmelegítő kazán dugul el, mivel ezen a helyen a legnagyobb a lerakódás mértéke.

A villanybojlereket több módon is károsíthatja a vízkő. A vízhőmérséklet-érzékelő leszigetelésével a készülék pontatlan adatokat jelez vissza, aminek az a következménye, hogy a tartályban túl magas lesz a hőmérséklet, a tömítések kilazulhatnak, sőt, szélsőséges esetekben akár a hőkioldó is bekapcsolhat.

A vízkő emellett a műanyag melegvízcsőben is képes károkat okozni. A kemény víz miatt egy mosógép a vásárlástól számított 2,5-3 éven belül összetettebb szerelésre szorulhat, és a lerakódások akár a szivattyút is tönkre tehetik. A lágy víz használatával ezt az időt a duplájára növelhetjük – ugyanis ebben az esetben az alkatrészekben nem lesz vízkőlerakódás.”

A költségek összehasonlítása

A tapasztalatok szerint a mosógépek esetében a vízkő okozta elhasználódás 3-4 évente akár 50 ezer forintos szervizköltséget is jelenthet. Továbbá ne hagyjuk figyelmen kivül azt  a tényt sem, hogy a szerelő szakember fogadása miatt távol kell maradnunk a munkahelytől, illetve egy szervizelés akár 1-2 hétbe is beletelhet, amíg nélkülöznünk kell a tiszta ruhát, így mosodába kell vinnünk a szennyest vagy a szomszédtól kell segítséget kérni.

A kávégépek esetében egy egyszerűbb, karos gép akár 3-4 hónap után is tönkre mehet, és a vízkő okozta meghibásodásra nem vonatkozik a garancia. A szervizelés költsége ekkor a 10 ezer forintot is elérheti. A nagyobb, automata gépek vízkő okozta meghibásodásának javítási díja pedig akár az 50 ezer forintot is elérheti, és 3 hétig koffein nélkül maradhatunk.

A nemzetközi Vízminőségi Szövetség (Water Quality Association) kutatásai is alátámasztják, hogy a keményvíz csökkenti a vízzel érintkező háztartási berendezések (kazánok, bojlerek, vízforralók, mosógépek, mosogatógépek) hatékonyságát. Azaz működtetésük többlet energiát igényelhet, és így nagyobb lesz az otthonunk rezsiköltsége is. Ezt elkerülendő érdemes háztartási vízlágyítót beépítteteni, amely egyszeri beruházás, és hosszú távon elősegíti a háztartási gépek hatékony, a gyártó műszaki adatlapjában feltüntetett engergiahatákonysági szintnek megfelelő, gazdaságos működését. Használatával tehát nem csak a lágyvíz előnyeit élvezhetjük, de akár otthonunk fenntartási költségeit is csökkenthetjük– hívja fel a figyelmet a vízlágyító használatának előrnyeire Petró Vera, a BWT értékesítési igazgatója.

Éppen ezért érdemes mérlegelni, hogy egy egyszeri beruházással beépíthető központi vízlágyító és víztisztító készüléket választunk – amelynek ára hozzávetőlegesen 200.000 Ft körül alakul, és így a háztartásban használt vizünk lágy lesz –, vagy a gépeinket gyakran cseréljük, szervizeltetjük – ami nem csak jóval költségesebb lehet, de jelentős kompromisszumokat is kíván a jól megszokott napi rutinunkban.