Mi is az az AeroPress?

Mi is az az AeroPress?

Az AeroPress az áztatásos és magasnyomású kávékészítés kombinációja, amellyel olyan ízeket lehet előcsalogatni a kávé szemekből, amelyekre nem is gondolnánk. Ennek a kávé készítési eljárásnak egyre többen hódolnak, mégis elég keveset tudnak azok róla, akik nem kávé megszállottak. Mivel már ennek a kávékészítési metódusnak is van világbajnoksága, ahová a magyar bajnok többek között a BWT támogatásával tud kiutazni, most fellebenjük a fátylat és dióhéjban megmutatjuk mi az az AeroPress kávékészítés.

Magát a kávé-készítő eszközt, azaz az AeroPress-t az a férfi találta fel - Alan Adler -, akinek többféle szabadidős eszközt - mint például a rekord messzire repülő ProRinget - is köszönhetünk. Az ő gondolkodásának a középpontjában az aerodinamika áll, és kicsit kilógva a sorba született meg az AeroPress is.

Ezt, a kis méretű eszközt bárhová magunkkal tudjuk vinni, és ízlésünk szerint tudunk kísérletezni a kávékkal és az ízekkel. De ne gondoljuk, hogy ez csupán otthoni kávékészítő eszköz! A világon számos olyan prémium kévézó van, ahol ezzel az eszközzel készítik a fekete italt.

Maga az eljárás körülbelül 5 percet vesz igénybe, de fontos a szakértelem, a megfelelő kávé kiválasztás és a minőségi víz használata is, hogy a végeredmény valóban lenyűgöző és egyedi legyen. A versenyen mindenki ugyan azt a kávét és és vizet használja - a magyar versenyen a BWT vizet, így lesz összehasonlítható és értékelhető az elkészült, akár több tucat kávé.

kave és bwt viz

Milyen lépésekből is áll az AeroPress kávékészítés?

  1. A kávét finomra kell őrölni, és a vizet teljesen felmelegíteni.
  2. A papír filtert bele kell helyezni az eszközbe, és be kell nedvesíteni egy kevés forró vízzel.
  3. Össze kell illeszteni az AeroPress részeit, és ráhelyezni egy mérlegre.
  4. A mérleg segítségével bele kell adagolni a megfelelő mennyiségű őrölt kávét.
  5. Jöhet a stopper óra és a meleg, de nem forró - jelen esetben - BWT víz (kb. 93 °C-os). A kávé mennyiségének nagyjából a dupláját kell vízből hozzáadni, és 30 másodpercig pihentetni. -- Igaz ahány ember és kávé úgy változik ez az arány. 
  6. A maradék vízzel fel kell tölteni a tartályt, várni 1 percet és megkeverni néhányszor az egészet.
  7. Majd mehet rá a tető és jöhet az átpréselés.
  8. Ezek után nincs más dolgunk, csak elfogyasztani a kiváló minőségű kávét!